Törpe Cochin-Selyemtyúk- Lábtollas Törpetyúk És Bóbitás Fajtaklub
Törpe Cochin-Selyemtyúk- Lábtollas Törpetyúk És Bóbitás Fajtaklub
Törpe cochin
 
Menü
 
Kiállítások
 
Fordítások/cikkek
 
Klubtagok a neten
 
M.G.K.SZ. és Fajtaklubok
 
Rövidlábujjúság és karomdeformációk a lábtollas baromfifajtáknál

Rövidlábujjúság és karomdeformációk a lábtollas baromfifajtáknál

 

 

Előfordulása, értékelése és tenyésztésbeli jelentősége

 

A rövidlábujjúság egy olyan jelenség, melynek megjelenése többnyire a lábtollal rendelkező fajtákra korlátozódik. Standardunkban jelenleg 23 lábtollas fajta létezik. Itt még megkülönböztetik a tollas csűdű és a lábtollas fajtákat. A tollas csűdű fajtáknál a tollazottság a láb külső részétől a külső lábujjakig ér és - ellentétben a lábtollas fajtákkal -a középső lábujj már nem tollas. Ezek a megjelenési formák a jelenlegi fajták genetikai állományában szigorúan rögzítettek. A lábujjak eme jellegzetes tollazottsága révén fordulnak elő, különösen a lábtollas fajtáknál, a megrövidült külső lábujjak és a hiányzó külső lábujjkarmok. Ez egyaránt vonatkozik minden olyan lábtollas fajtára, ahol a jelenlegi fajták ill. színváltozatok között jelentős különbségek vannak e jelenség megjelenésének gyakorisága között.

 

 

Rövidlábujjúság

 

A rövidlábujjúság egy vagy több lábujjperc, legtöbbször a külső lábujjak hiányát jelenti. Ezáltal a lábujjak hossza a belső lábujjak hosszához képest jelentősen csökken. Az ezzel a hiányossággal rendelkező állatok mind tenyésztésre, mind kiállításra alkalmatlanok. Kizáró ok, mivel a csontozat fejlődési rendellenessége. Így ezeket a példányokat kizárjuk a minősítésből és megvédjük a tenyésztőt attól, hogy a rövidujjú képviselőket beállítsa a tenyészetbe. Bár ez a jelenség nem egészen dominánsan öröklődik, azonban ez a deformáció még több generáción keresztül igen gyakran jelentkezik. Sőt még az is előfordul, hogy hiába használunk több generáció óta kizárólag teljesen ép lábujjú tenyészegyedeket, mégis lesz az utódok között rövid lábujjú.

Alapvetően erre vonatkozóan még ki kell egészítenünk, hogy a tenyészet kiválogatásakor az ujjak kialakulására a nem szemmel láthatóan jelenlevő rövidujjúság esetén is figyelmet kellene fordítani. A teljes lábujjpercek mellett a merev és erős külső lábujjak ujjperchosszának csökevényesedését is meg kell előznünk. Még ha az enyhén megrövidült ujjperceket többnyire nem is veszik figyelembe az értékelés során, a felvilágosult tenyésztő felismeri, hogy azokat az egyedeket részesítse előnyben, melyeknek erős és egyforma hosszúságú lábujjai vannak. A vázfelépítésükben kevésbé masszív lábujjak épp a dús lábtollazottság miatt hajlamosak elgörbülni. Megfigyelhetjük, hogy a lábtollas fajtáknál a lábtoll a külső lábujjakat minden talajra lépéskor enyhén az oldalára húzza, mivel a lábtollat a talajtakaró növényzet megfékezi. A nem erős ujjak emiatt nem ritkán elgörbülnek. Olykor-olykor előfordul, hogy egy lábujjpercen rendkívül sok lábtoll van és a lábujj ebben az ujjpercben megtörik. Középtávon tehát olyan szelekciós célt kell kitűzni, hogy a kevésbé stabil lábujjak mellett az egyes lábtollazottsági típusokat is visszaszorítsuk.

 

Hiányzó külső lábujjkarmok

 

Az értékeléstechnikai és tenyésztésbeli szempontokat figyelembe véve, a hiányzó külső lábujjkarmok esetét máshogy értékelik, mint a rövidlábujjúságot. Gyakran bizonytalanok a tenyésztők, mennyire is érdemesek tenyésztésre vagy kiállításra az ezzel a tulajdonsággal rendelkező állatok. A hiányzó karmok a lábtollas baromfifajtáknál a lábtollal nem rendelkező fajtákhoz képest gyakrabban fordulnak elő. Ez a statisztikai gyakoriság elsősorban abból következik, hogy évtizedeken keresztül tenyésztettek olyan egyedekkel, melyeknek nem volt külső karma. Ennek ellenére meg kell állapítanunk, hogy a lábtollazottság a karmok csökevényesedését bizonyos mértékben elősegíti illetve eredményezi, mivel az elcsökevényesedett vagy hiányzó középső lábujjkarmú utódok százalékos aránya bizonyos fajtáknál magasabb, mint a tollnélküli fajták esetében. Emiatt a középső lábujjak karmainak bármilyen deformációja szelekciós faktor. A külső karmokra vonatkozóan az érintett egyeknél nem jött létre evolúciós illetve természetes hátrány, és a tenyésztő sem értékelte ezt a csökevényességet hiányosságnak. Ennek megfelelően a tenyészállatok kiválogatása során többnyire nem is ügyeltek erre, és évtizedeken keresztül ez a deformáció hol erősebben hol kicsit gyengébben, de mindig jelen volt. A kiállításokon a lábtollas fajtáknál egyáltalán nem is vették figyelembe a hiányzó külső karmokat. 2006-ig ugyanez volt a helyzet Németországban is. Amiatt, hogy a szomszédos országokban a hiányzó külső karmok miatt kizárták az állatokat, és hosszútávú cél, hogy európaszerte egységes értékelési irányelveket hozzanak létre, az illetékesek az érintett fajtaklubbok bevonásával egy erre vonatkozó változtatást léptettek érvénybe. A passzus 2007-ben a következőképpen módosult: „A lábtollas fajtánál azokat az egyedeket, melyeknek külső lábujjkarmai hiányoznak, nem értékelhetik 97 vagy 96 pontra. Csak 95-ig kaphatnak értékelést. A csökevényes vagy deformált karmok a lábtollas fajták esetében nem számítanak hibának.” A 2007/08-as kiállítási szezon óta az érintett fajták esetében a hiányzó külső lábujjkarmokkal rendelkező egyedeket nem minősítik kitűnőre vagy kiválóra. Minden más pontszám egészen 95 pontig lehetséges, a hiányzó karmok a pontszámot a továbbiakban nem módosítják.

 

Az a kérdés, hogy az ilyen egyedeket a tenyésztésbe be lehet-e állítani vagy sem, különbözőképp kell megválaszolni és végeredményben a tenyésztő személyes véleményétől függ. Azoknál a fajtáknál és színváltozatoknál, melyeknél a teljes lábujjúság tulajdonsága majdhogynem kivétel nélkül korrektül van jelen, a tenyészet kiválogatása esetén itt alig kell kompromisszumot kötni, mivel a lábujjak teljes megléte a továbbiakban genetikailag rögzített. Azokban a populációkban, ahol a karomnélküli egyedek aránya nagy, be lehet vinni a tenyésztörzsbe a külső karom hiányossággal rendelkező állatokat is, ha ezek különben magas tenyésztési szintet képviselnek (A cikk szerzőjének véleménye). Ha a primer fajtatulajdonságok előnyt élveznek és ha a tenyészállatok kiválasztása a teljes karmokkal rendelkező egyedekre korlátozódik, ezeket gyakran elhanyagolják. Egy minden kritériumnak megfelelő első osztályú egyednek, melynek hiányoznak a külső lábujjkarmai, előnyt kell élveznie az olyan egyeddel szemben, melynek karmai teljesek, viszont kevésbé jellegzetes fajtajegyekkel rendelkezik, mivel a külső lábujjkarmok öröklődése nagyon rendszertelen. A mindig céltudatos és körültekintő tenyésztői munka hosszútávon eredményes lesz és javulást tapasztalunk.

Utalnunk kell arra, hogy a rövid lábujjúság és a karomdeformációk nincsenek genetikailag ellenőrizhető összefüggésben. A teljes lábujjkarmokkal rendelkező egyedek is magunkban hordozhatják a külső lábujjak csökevényességét okozó tulajdonságot és fordítva.

 

Forrás: Ruben Schreiter, Geflügel – Der Kleintier-Züchter Zeitung, 22/2009, 47. oldal

Fordította: Klausné Bori Andrea

 

 
Törpe páduai
 
Naptár
2018. November
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
Pontos Idő
 
Számláló
Indulás: 2008-11-09
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Díszbaromfisok, galambászok
 

Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG