Törpe Cochin-Selyemtyúk- Lábtollas Törpetyúk És Bóbitás Fajtaklub
Törpe Cochin-Selyemtyúk- Lábtollas Törpetyúk És Bóbitás Fajtaklub
Törpe cochin
 
Menü
 
Kiállítások
 
Fordítások/cikkek
 
Klubtagok a neten
 
M.G.K.SZ. és Fajtaklubok
 
Selyemtyúk fajtaleírása

Selyemtyúk Standard

 

Származás:

Kelet-Ázsia. Az irodalomban már 700 éve létezik. Már Európában is rég ismert.

 

Jellegzetessége:

Jó téli tojástermelő, nagyon erős, kifejlett kotlási hajlam.

 

Összbenyomás:

Alacsony, lekerekített kockaalak enyhén emelkedő hátvonallal és szűk középmagas állással. Teli jól kifejlett, puha selyemtollazat és feketés-kék bőr minden színváltozatnál, kivéve a kendermagosnál (karvalyozott). Minden színváltozat létezik szakáll és szakáll nélkül.

 

Fajtajellemzők a kakasnál:

Törzs:széles, lekerekített kocka.

Nyak: rövid, dús tollazatú. A szakállasoknál a nyak hátsó tollazata felborzolt.

Hát: széles, rövid, hátrafelé enyhén emelkedő.

Vállak: széles, enyhén kiálló.

Szárnyak: rövid, széles, vízszintesen hordva.  A belső rész, mely kb. kétharmada a tollnak, a kéz- és karevezőknél zárt tollzászlók, az utolsó harmad a vége felé rongyos.  A külső evezőkről néhány tincs lazán lelóghat.

Nyereg: széles, puhatollú, pihetollban gazdag, teli dísztollazattal

Farok: teli, emelt tartású, a vezetőtollak és a fő sarlótollak az alap felé zárt tollzászlókkal, a vége felé lehetőleg legyen rongyos. A farok lehetőleg pihe dús, tollakkal feltöltött.

Mell: nagyon teli, széles és jól lekerekített, mélyen hordva.

Has: teli, gazdagon tollazott.

Fej: kicsi, lekerekített. Arc: fekete-kék, a kendermagos kakasnál piros, a tyúknál sötét árnyalattal.

Taréj: a formája és a struktúrája egy fél dióra hasonlít. Nincs tüskéje és a közepén egy vízszintes ránc halad keresztül: feketés-kék, a kendermagos kakasnál piros, a tyúknak sötét árnyalattal.

Állebeny: kerek finom szövetű: feketés-kék, a kendermagos kakasnál piros, a tyúknál sötét árnyalattal, a szakállasoknál alig kifejlett és a szakáll eltakarja.

Fülek: kicsi, telített türkizkéken csillogó

Szemek: nagy, feketésbarna, a kendermagosoknál piros, pigment felhalmozódások engedélyezettek.

Csőr: rövid, erős, kékestől a feketéig, a kendermagosoknál szaru színű sötét árnyalattal.

Szakáll: ha van, teli, osztatlan torok és pofaszakállal.

Bóbita: középnagy, hátrafekvő tollak, a hátsó végén néhány hosszabb selyemtollal.

Combok: rövid, dúsan tollas, de nincsen gallérképződés.

 Lábszár: Tömör középhosszú, feketés-kék, a kendermagosoknál hússzínű sötét árnyalattal és pikkelyekkel, a külső oldalán rövid tollazattal.

Lábujjak: 5 db, az ötödik jól elkülönül a többitől, hosszabb mint a hátsó lábujj és a körömmel együtt enyhén felfelé hajlik.  A hátsó és az ötödik lábujj között minél kevesebb köztes bőr legyen. A külső lábujjakon rövid tollazat.

Tollazat: dús, fejlett, pihetollakban gazdag, puha selyemtollazat, ami rongyos hajszerű tollakból áll, puha tokokkal és tollrojtokkal, összefüggő zászlók nélkül.

Bőr: az egész testen feketés-kék. Ez a pigmentálás megtalálható az izomzatban, a csontbőrben és a belső szervekben is. A kendermagosoknál a bőr fehér több vagy kevesebb kék árnyalattal, mert az intenzív feketés-kék pigmentálás hiányzik.

 

 

Fajtajelleg tyúk:

A kakasra hasonlít, kivéve a nemi jellegekből adódó különbségekkel. A nemi különbségekből adódóan, rövidebb és puhább tollstruktúra, ezért a tyúk mélyebbnek tűnik, mint a kakas. A bóbitaszerű üstök felépítésében stabil és szabadon hagyja a szemeket. A taréj lényegesebben kisebb, mint a kakasnál, egyenletesen formált, az első harmadban látszólagos vízszintes ránc. Az állebenyek kisebbek, mint a kakasnál, viszont egyértelműen látható és kerek. A szakállasoknál alig kifejlett és a szakálltól eltakart.

 

Durva hibák a fajtajellegben:

Lapos melltájék, keskeny vagy hosszú test, lejtős hátvonal és farokrész, túl kemény, nem selyempuha vagy túl gyenge tollazat, erősen kifejlett túl hosszú sarlótollak, túl kevés és kifejlett vezértollak, egyes megcsavart evezőtollak, hiányzó tollzászlók a szárny- és faroktollazatban, fogyatékos elkülönülés az ötödik és a hátsó lábujj között, erős gallér és gatyaképződés, hiányzó lábtoll. A kendermagosok kivételével, ahol a feketés-kék színtől különböző szín a taréjnál, arcnál, állebenynél és bőrnél hibának számít. Taréjkinövések, hiányzó vízszintes ránc a taréjnál, fehér pirosas vagy feketés-kék szín a füllebenyeknél. Nagyon világos szemszín, a szakállasoknál túl gyenge csak látszólagos szakállfejlődés, vagy nagyon látható állebenyek, a szakállnélkülieknél felborzolt tollazat a hátsó nyaktollazatban és borosták (szakállkezdemény). Üstök és szakáll miatti korlátozott látásszabadság.


Fehér:

Tiszta fehér, enyhén sárga árnyalat a kakas dísztollaiban engedélyezett.

Durva hiba: Nagyon erős sárga árnyalat.

 

Fekete:

Telt, egyenletes fekete, alsó tollazat fekete. A szárnytokoknál ha a szín kicsit világosabb, az engedélyezett. A nyaktollazatban a kakasoknál néhány barnás toll engedélyezett.

Durva hibák: túl szürke alapszín, piros vagy barna berakódások a szárnytetőben, erős nád.

 

Kék:

Lehetőleg egyenletes, közepes kék. A kakasnál a nyak és nyeregtollazat, hát és szárnytetők, a tyúknál pedig a nyaktollazat a színtónusban láthatóan sötétebb.

Durva hibák: Túl világos, vagy túl sötét szín, főleg a kakas dísztollaibna, sok rozsda a tollazatban, erős nád.

 

Gyöngyszürke:

Egyenletes, gyengén világos kékszürke. A kakasnál a dísztollazatban enyhe borsozás, a tyúknál az üstök és tarkórészben.

Durva hibák: túl világos vagy túl sötét szín, túl erős borsozás, rozsda vagy sárga árnyalat.

 

Splash:

Az alapszín az összes tollazatban a kakas és a tyúknál egy egyenletes, szürkés-fehértől a világos kékes-szürkéig terjedhet. Egyes tollak nem egyenletes különböző nagyságú világosabb vagy sötétebb kék és szórványos matt fekete foltokkal rendelkeznek. A rajzolat legyen lehetőleg harmonikus és egyenletesen az egész testtollazaton elosztva.

Durva hibák: Túl sötét alapszín; erősen egyenlőtlen rajzolat; tiszta kék vagy tiszta fekete tollak; szegélyezettség; zöld tollfény; erős sárga árnyalat; rozsda; liszt.

 

Vörös:

Telt egyenletes vörös. Nyaktollazat csillogó. Egy pici fekete a farokban engedélyezett. Alsótollazat és tolltok vörös, enyhén világosabb.

Durva hibák: Erős foltos vagy barnás felsőszín, erős eltérő nyaktollazatszín, sok korom az alsótollazatban, fehér a tollazatban.

 

Sárga:

Telt egyenletes sárga. Nyaktollazat csillogó. Enyhe bronz vagy feketés berakódás a kakas farkában engedélyezett. Alsótollazat és tolltokozat sárga, enyhén világosabb.

Durva hibák: Erős foltos felsőszín, erős vörös szárnytetők a kakasnál; nyakrajz; túl fehéres vagy kormos alsótollazat; tiszta fehér tollak, tiszta fekete tollak a farokban és szárnyban; nád.

 

Vadszínű:

Kakas: fej és üstök fekete, enyhe barna berakódásokkal. Szakáll ha van – ugyanolyan színű. Nyak és nyeregtollazat aranybarna alig látható fekete nyéllel. Mell fekete; kevés barna berakódással. Váll, szárnytető és hát telt sötétvörös-barna.  Kötőtollak fekete alig látható barnával. Farok fekete, a kezdeténél sötétszürke engedélyezett. Kézevezők feketék, a külső részük barna szegéllyel. Karevezők belül feketék, kívül barnák, többé-kevésbé kifejlett szárnyháromszöget képeznek. Has, combok és lábtollazat fekete, barna berakódásokkal.

Tyúk: Fej és üstök mint a kakasnál. Szakáll ha van – mint a kakasnál. Nyaktollazat aranybarna, alig látható fekete tokrajzzal. Mell sötétarany-barna részben feketés berakódások engedélyezettek. Párnatollazat, has- comb- és lábtollazat, melynek színe sötétbarna fekete szóródásokkal.

Karevezők a párnatollazatra támaszkodnak, melynél a barna külsőzászlók zárt részén levő szóródások többé-kevésbé szalagszerű rendezésűek. Kézevezők feketék. Farok fekete barna berakódásokkal.

Durva hibák: túl szalmasárga szín a dísztollakban, szürke vagy feketés alapszín, túl világos mellszín a tyúknál, világos fenéktollazat, nád.

 

Ezüst-vadszínű:

Kakas: fej és üstök fekete könnyű ezüst berakódásokkal. Szakáll – ha van – ugyan olyan színű. Nyak és nyeregtollazat ezüstfehér, alig látható fekete tokcsíkokkal. Mell fekete enyhe ezüstös berakódásokkal. Hát, váll és szárnytetők ezüstszürkék. Kötőtollak fekete alig látható ezüstszürkével. Farok fekete, a kezdetén szürke engedélyezett. Kézevezők feketék a külső részük ezüstös szegéllyel. Karevezők belül feketék, kívül ezüstösfehérek, többé-kevésbé szárnyháromszöget képeznek. Has, combok és lábtollazat fekete, ezüstös berakódásokkal.

Tyúk: fej üstök, szakáll – ha van – mint a kakasnál. Nyaktollazat ezüstfehér, alig látható fekete tokcsíkokkal. Mell ezüstszürke, részben feketés berakódásokkal engedélyezett. Párnatollazat és has-, comb-, és lábtollazat hamuszürke, feketés szóródással. Kéz- és, karevezők, a párnatollazat színét utánozva, melynél ezüstszürke külsőzászlók zárt részén levő szóródások többé-kevésbé szalagszerű rendezésűek. Farok fekete ezüst berakódásokkal.

Durva hibák: Túl feketés alapszín, sárga vagy barna árnyalat, a kakasnál vöröses berakódások a dísztollazatban és a szárnytetőkön.

 

Kendermagos:

Minden toll a fekete és fényszürke több változatával vízszintesen karvalyozott. A kakasnál egyforma szélesek, a tyúknál a sötét tollrészek valamivel szélesebbek mint a világosak. Az alsótollazat csak gyengén rajzolt.

Durva hibák: erősen nem egyenletes karvalyozottság. Barna árnyalat, nád.

 

Súly: Kakas: 1,4 kg – 1,7 kg, tyúk: 1,1 kg – 1,4 kg.

Keltető tojás súlya: 40 g

Tojáshéjszín: világosbarna.

Gyűrűnagyság: kakas: 16mm, tyúk: 16 mm

 

Fordította: Klaus Andreas Albert

 

 
Törpe páduai
 
Naptár
2019. Január
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
Pontos Idő
 
Számláló
Indulás: 2008-11-09
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Díszbaromfisok, galambászok
 

Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!    *****    RIZLINGDAYS BLOG ! MAKEUP, STUDY TIPS AND ALLDAYS FOR YOU ABOUT ME    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    REAVER GROVE | urban fantasy frpg