Törpe Cochin-Selyemtyúk- Lábtollas Törpetyúk És Bóbitás Fajtaklub
Törpe Cochin-Selyemtyúk- Lábtollas Törpetyúk És Bóbitás Fajtaklub
Törpe cochin
 
Menü
 
Kiállítások
 
Fordítások/cikkek
 
Klubtagok a neten
 
M.G.K.SZ. és Fajtaklubok
 
Fajtaklubkiállítás Gyomaendrőd

 Az 1. Fajtaklubkiállítás
 

Beszámoló a Törpe Cochin, Kelet-ázsiai Selyemtyúk, Törpe Lábtollas és Bóbitás Fajtaklub első kiállításáról

 

Gyomaendrődön 2010. január 9-10-én került sor a Törpe Cochin, Kelet-ázsiai Selyemtyúk, Törpe Lábtollas és Bóbitás Fajtaklub első kiállítására.

A 12 kiállító összesen 137 egyedet mutatott be, ebből 68 cochin, 10 törpe selyemtyúk, 47 selyemtyúk, és 12 lábtollas törpetyúk. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a kiállítás szervezőinek, akik biztosították azt, hogy a kiállított egyedek egysoros ketrecekben mutathattuk be, valamint a Fajtaklub tagjainak, hogy jelenlétükkel emelték a kiállítás színvonalát. Köszönet jár a nívós bírálatért Takács Lajosnak és Klaus Andreas bírálóknak.

Röviden összegezném a kiállításon tapasztaltakat.

 

Törpe cochin, simatollú és fodrostollú változatban

A bemutatott állatok sorát 3 sárga törpe Cochin nyitotta. Horváth János ezen színváltozatú madaraival 2 igen jó és egy kiváló minősítést ért el, mely mutatja, hogy ebben a színváltozatban is vannak ígéretes példányok az országban, s ha ezen az úton halad tovább, a következő klubkiállításon is hasonlóan jó minőségű sárga Cochinokkal számolhatunk. Az egyik legkedveltebb színváltozat következett a sorban, a fekete. Az 5 tenyésztő 14 fiatal tollabdája közül 13 az igen jó és a kiváló minősítést kapta. Jól látható, hogy a fekete színváltozattal a tenyésztők magas színvonalon tenyésztenek, egységes állományokkal rendelkeznek. Szintúgy igaz ez a fehér színváltozatra is. Mindkét fajtagyőztes egyed a fehérek közül került ki. Nagy Sándor fiatal kakasa és Horváth János fiatal tyúkja érdemelte ki ezt a díjat. Sajnos Varga Csaba tenyésztő nem hozta el 6 fehér Cochinját, pedig jó lett volna, ha nem találkozunk üres ketrecekkel, valamint még szélesebb lehetett volna a bemutatott állatok palettája. A kék színváltozatból 2 fiatal kakas került bemutatásra. A szín mindkét példánynál megfelelt a standard előírásainak, amin még javítani kell, az a forma és a mell mélysége.

A babos színváltozat 11 példányából 10-et Incze Sándor tenyésztő mutatott be. Formájukat tekintve szép madarakat láthattunk, egyikőjük Klubdíjat érdemelt ki. Amire a jövőben figyelnie kell néhány példánynál Sándornak, az a szín, a taréjforma és a tollazat szerkezete. Sajnos voltak olyan madarak, melyeknek voltak teljesen fehér színű tollai. Ügyelni kell azonban arra, hogy ilyen ne forduljon elő, mert a túl sok fehér és teljesen fehér színű tollak már színhibának számítanak. Ez problémát jelent olyan tenyésztőknél is, akik bár nem tagjai a Fajtaklubnak, viszont az interneten böngészve megtekinthetjük állományukat, s észrevehetjük a hibát. A farok tollazatának zártabbá tételével és a jó taréjformára történő szelekcióval Sándor a jövőben még egységesebb állományt alakíthat ki. Mindehhez további kitartó munkát kívánok!

A simatollú változatban bemutatásra kerültek a ritkább színváltozatok is, melyek remélhetőleg a következő kiállításon még nagyobb létszámban lesznek láthatók. Horváth János aranynyakú fiatal kakasával igen jó, Nagy Sándor barnaszínű szegélyezett fiatal kakasával illetve fiatal tyúkjával kiváló ill. igen jó minősítést, míg fiatal ezüstszínű szegélyezett párjával szintén igen jó minősítést ért el. Az aranybúza színváltozatból 3 példányt tekinthettünk meg, míg arany-porcelánból 2-t. A simatollúak között utolsóként a Bobtail – még nem elfogadott – színváltozat egy példányát láthattuk. Bízunk abban, hogy a fajtaklubhoz több tenyésztő is csatlakozik a jövőben, így esély van arra, hogy a ritkább színváltozatok is nagyobb létszámmal mérettethetik majd meg magukat.

Fodrostollú változatban 11 Cochint láthatott az érdeklődő közönség fekete és kék színekben. Klausné Bori Andrea fekete színváltozatú tyúkja érdemelte ki a Klubdíjat. A tollstruktúra és a vitalitás már mind az Andrea, mind a Horváth János egyedeinél kiemelkedő volt, az állományok egységesek. Amiben még javulni kell, az a hát-farok íve és a mell mélysége, bár egyes példányokon már megfigyelhettük a kívánt formát.

Törpe selyemtyúk:

Sajnos egyelőre csak két tenyésztő madarait láthattuk, s csupán egy színváltozatban, ám így is elmondhatjuk, hogy az állományok kiegyensúlyozottak. Az 1 db szakáll nélküli egyed érdemelte ki a fajtagyőztes díjat, mivel az a többi közül magatartásában és vitalitásában kiemelkedett. Remélhetőleg a jövőben több színváltozatban és több tenyésztő madarait láthatjuk a kiállításon.

 

Selyemtyúk, szakállas és szakáll nélküli változatban

A 47 példányt három tenyésztő állította ki. A tenyésztők létszámában szerencsére előrelépés történt, mivel a korábbi egyetlen tenyésztő, Takács Lajos mellé másik kettő, Barota Béla és Borbély László is csatlakozott. A fehér színváltozat még mindig dominál, viszont olyan ritkább színváltozatok is bemutatásra kerültek, mint a fekete, a kék, a gyöngyszürke, a kendermagos és a vadszínű. Érdekesség, hogy a kendermagos színváltozatú egyedek húsa a többi selyemtyúkéval ellentétben világos és nem kék, a taraja is vörös, mivel a kendermagosság olyannyira domináns, hogy elnyomja selyemtyúk jellegzetes tulajdonságait.

Mint jól tudjuk, az új bírálati rendszer azon alapul, hogy a baromfit dicsérni kell, és keresni az előnyös tulajdonságait, a selyemtyúk esetében viszont már inkább a hibák keresésére kellett fordítani a nagyobb hangsúlyt, mivel a bemutatott egyedek annyira egységesek voltak. Nehéz dolga volt tehát a bírálónak. A két fajtagyőztes Takács Lajos tenyészetéből került ki, viszont a másik két tenyésztőnek sem kell szégyenkeznie, ők is jó úton haladnak. Barota Bélának, kinek egyik fehér fiatal tyúkja Klubgyőztes díjat nyert, a bóbita nagyságára kell jobban ügyelnie, a kisebb és feszesebb bóbitára kell szelektálnia. Borbély Lászlónak a tollstruktúra selymességét és az alakot kell még javítania. Gratulálunk Takács Lajosnak, aki 576 ponttal megnyerte a Klubmesternek járó vándorserleget! Remélhetőleg a következő kiállításon is hasonló vagy még nagyobb létszámmal szerepelnek a selymek, és a ritkább színváltozatok nagyobb tenyésztői bázissal rendelkeznek majd.

 

Lábtollas törpetyúk

Két tenyésztő összesen 12 db egyedét láthattuk négy színváltozatban. Baráth András isabell-porcelán öreg tyúkja Klubdíjban részesült. Ebben a és az ezüst-porcelán színváltozatban András nagyon szép rajzú egyedeket hozott, melyek kiemelkedtek a többi közül. A citrom-, és az arany-porcelánnál jobban oda kell figyelni arra, hogy a nyeregtollazatban kevesebb legyen a fehér szín. Ennél a fajtánál fordultak elő egyedül kizárások, ugyanis Balázs Tibor két M-fűrészes és András egy hiányzó karmokkal rendelkező példányát sajnos nem lehetett minősíteni. Kis odafigyeléssel és megfelelő szelekcióval ezek a hibák a jövőben kiküszöbölhetők lesznek.

 

A látottak alapján joggal mondhatom, hogy sikeres és színvonalas első kiállításon vagyunk túl. Bízunk abban, hogy a kiállításra ellátogató nézők és a klubba tartozó fajták iránt érdeklődők kedvet kapnak ahhoz, hogy csatlakozzanak tagságunkhoz, hiszen annyian vannak, akik egyelőre csak kedvtelésből, és nem tudatos tenyésztés miatt tartják valamely fajtát. A bóbitás fajták bár most sajnos hiányoztak, viszont a következő kiállításon remélhetőleg már velük is találkozhatunk. Nem egyszerű feladat ez, de a közös, kitartó munka gyümölcsöző lehet, melyet a létszám növekedésében és a minőség folyamatos javulásában tapasztalhatunk majd meg. Ha bővebb információkat szeretne kapni a Fajtaklubbal kapcsolatosan, keresse fel honlapunkat (//cochinklub.gportal.hu/), ahonnan további böngészéssel rátalál tagjaink weboldalaira is, s így az adott fajtáról bővebb ismereteket is szerezhet. Találkozzunk novemberben Siklóson!

 

Szöveg és fotók Klausné Bori Andrea

 
Törpe páduai
 
Naptár
2019. Január
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
Pontos Idő
 
Számláló
Indulás: 2008-11-09
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Díszbaromfisok, galambászok
 

Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!    *****    RIZLINGDAYS BLOG ! MAKEUP, STUDY TIPS AND ALLDAYS FOR YOU ABOUT ME    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    REAVER GROVE | urban fantasy frpg